De draad weer oppakken

Geen idee waar ik over zou gaan schrijven. Leeg. Flarden van ideeën maar niets met een leuke ingang. Niks, niente, nada, geen inspiratie. Met een zucht plofte ik op de bank. Daar lag mijn grote hobby verspreid: een wintertrui op rondbreinaalden, diverse verwarde bolletjes wol, een geprint patroon ernaast. En een nieuwe streng wol die nog opgewonden moest worden maar nu al heftig in de knoop zat. Ik zuchtte weer, nam de klont draad en begon hem te ontwarren. Rustig, vol geduld, bleef ik net zo lang pielen tot er een nette ronde bal wol lag. Kijk mij eens volhardend priegelen! Dat had je mij vorig jaar niet hoeven vragen! De schaar erin, of desnoods de hele mik in de vuilnisbak. En nu kijk ik tevreden naar het resultaat van mijn doorzettingsvermogen.

Breien is mijn coronahobby, vorig jaar begon ik uit verveling aan een simpele trui en inmiddels heb ik projecten in toenemende moeilijkheidsgraad afgerond. Breien zet mijn brein in een andere stand, een combinatie van opperste concentratie en automatische handelingen met handen, draad en naalden. Uren kan ik zo doorbrengen. Ondertussen mijmer ik wat over de toestand in de wereld, of de geplande vakantiereis, of wat we morgen zullen eten. Of wat ik voor De Koppel zal schrijven. En toen was daar het idee voor deze column. Een klein Eureka-moment zullen we maar zeggen.

Mijn man heeft dat met hardlopen. Dan komt hij na een uur rennen bezweet binnen en roept enthousiast dat hij twee ideeën heeft voor nieuwe projecten. Of een oplossing voor die lastige situatie. Was hem op kantoor waarschijnlijk niet zomaar spontaan gelukt.

De moraal van dit verhaaltje? Dat als je vastzit, je soms beter even iets heel anders kunt gaan doen. Iets waar je van geniet maar ook moeite voor moet doen, iets wat je uitdaagt maar ook makkelijk afgaat. Handwerken, sporten, ramen lappen, tuinieren, wat werkt voor jou? Wat is voor jou een fijne combinatie van denken en doen, van routineuze handelingen en concentratie? En als je niet zoiets hebt, ga op ontdekkingsreis en verras jezelf!

Uit Wijkkrant De Koppel, febr 2022